Prijsverhoging in de recreatiesector

Nu het zomerseizoen voorbij is en de voorbereidingen voor 2023 weer opgestart worden is het bij uitstek een goed moment om je tarieven een de onder de loep te nemen. Gertjan Polet dook in de wereld van de prijsverhogingen en neemt je in dit artikel mee in de trends op dit gebied.

schedule 30 aug 2022
bookmark_border Marketing
create Gertjan

Waar moet je beginnen waren mijn eerste gedachten toen ik dit artikel wilde schrijven. De gasprijzen, de wereldwijde onrust, grondstoffen die maar blijven stijgen en daarbij komend de koopkrachtdaling bij de consumenten. Allemaal aspecten die meespelen. Waar je waarschijnlijk noodzakelijk je tarieven moet verhogen daalt de koopkracht oftewel het bestedingsvermogen van de gasten die je park bezoeken. Geen lekkere combinatie.

Inflatiecorrectie in Nederland

In 2022 stijgt de inflatiecorrectie naar 10.5% (eind 2022 verwacht de ABN-AMRO de inflatiecorrectie over het hele jaar op 8.2% te hebben) waar dit in 2021 nog 2.1% was. Kortom betekent dit dat spullen steeds duurder worden. Wanneer je loon mee stijgt merk je dit niet zo in je portemonnee en daar zit nu net het probleem! Gemiddeld stegen de lonen over 2022 met 2.8%. De invloed hiervan merken wij dus allemaal in de portemonnee.

Nu de bovenstaande getallen bekend zijn is het tijd om te kijken hoe je de tarieven voor 2023 moet aanpakken. Daarvoor is het goed om de verwachting van het CBS duidelijk te hebben. Om dit getal exact te benoemen moet je wat later in het jaar zijn maar vermoedelijk komt dit uit op z’n 3% inflatiecorrectie.

Dus simpel gezegd in 2022 is alles 10% duurder geworden en volgend jaar wordt alles nog eens 3% duurder. De economen onder ons zullen daar natuurlijk een hoop kanttekeningen bij maken maar om het simpel te houden gaan wij voor de makkelijke uitleg.

Nu weet je dus dat de gemiddeld gezien alles zo rond de 10% duurder gaat worden. Maar dan ben je er nog niet. Dat het tarief voor 2023 mee stijgt met de inflatiecorrectie is relatief gebruikelijk! Ben je gas afhankelijk? Dan heb je al gemerkt dat de prijs keer 3 over de kop is gegaan in vergelijking met 202. De gasprijs verhoging (en dan hebben wij het nog niet over de stijgende energieprijs) kwam dit jaar als een verrassing en voor velen onverwacht. Je kan er vanuit gaan dat de prijs niet gaat dalen en zelf nog zal stijgen. Daarom is het goed om de gasprijs mee te nemen in je tarief.

Tariefsverhoging recreatiesector

Bereken je je gas per gast, bijvoorbeeld bij jaarplaatsen? Hou dit dan variabel en communiceer dat je de huidige gasprijzen van dat moment berekend. En welke verhoging is dan te adviseren? Voordat ik je dat mee deel, wij zijn natuurlijk geen juridische adviseurs dus kunnen wij geen rechten ontlenen aan ons advies. Gemiddeld zal je bij recreatieparken een verhoging op het tarief zijn van 12-15%.

Het is raadzaam om ruimte te houden voor variabele tarieven en niet alles in het beton te gieten. Zo behoud je ruimte om nog in te spelen op de veranderende economie.

Wist je trouwens dat uit eerdere “crisissen” is gebleken dat mensen helemaal niet minder op vakantie gaan? Mogelijk boeken ze alleen later (pas wanneer ze het vakantiegeld hebben). Een goede optie zou dus zijn “boek nu en betaal pas in mei”! Zin om eens over te brainstormen? www.groenstra.nl/afspraak

Nog niet uitgelezen? Lees dan deze artikelen ook eens:

Artikel Pretwerk uit januari 2022:

De prijzen voor een bungalow op een vakantiepark zijn in 2021 met gemiddeld 8 tot 13 procent gestegen. Dat blijkt uit onderzoek van vakantieplatform Parkvakanties. In het onderzoek werd ook gekeken naar de beleving van gasten op Nederlandse vakantieparken.

Bron: Pretwerk
lees meer via: https://bit.ly/3PXMauX

Artikel Pleisureworld uit februari 2022:

Alle signalen staan op rood de komende jaren, met prijsverhogingen aan de lopende band voor een dagje uit of een vakantie. De Pandemie is nog niet helemaal vaarwel gezegd en we worden overvallen door enorme prijsstijgingen. Dit zijn de effecten van het financiële opkoopprogramma van Europese Banken om de inflatie te beteugelen.

Bron: Pleisureworld
lees meer via: https://bit.ly/3CyO1U6

Artikel van het CBS uit augustus 2022:

Consumentengoederen en -diensten waren in juli 10,3 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder, meldt het CBS. In juni was de inflatie 8,6 procent. De stijging van de inflatie kwam vooral door de prijsontwikkelingen van energie en woninghuren. De inflatie is voor het eerst na september 1975 hoger dan10 procent.

Bron: CBS
lees meer via: https://bit.ly/3AUNdYo

Recreatie specialist

Gertjan Polet

Gertjan Polet is recreatie specialist en schrijft elke week een blog met nieuwe tips!